Heftruck, vriend of vijand?

nov 19, 2019 | Blogs

Het is geen geheim dat ongelukken met heftrucks op de werkplek negatieve gevolgen hebben voor alle betrokken partijen. Enerzijds leiden deze incidenten tot zware boetes voor de werkgever en anderzijds kunnen dezelfde incidenten leiden tot levensveranderende lichamelijke klachten voor de werknemer. Volgens een publicatie van de arbeidsinspectie zijn er drie oorzaken die schade en ongelukken veroorzaken. Dit zijn: gebrek aan ervaren heftruckchauffeurs, onvoldoende opleiding en voetgangers. Menselijke fouten, onverantwoordelijk gedrag, technische fouten, slecht onderhoud van machines, gevaarlijke en gezondheidsbedreigende dieseldampen zijn slechts enkele factoren die de zaken nog erger kunnen maken.

Marc Kuipers, inspecteur-generaal bij SZW, stelt: “Veiligheid gaat niet alleen machines, maar ook om de aanpak van onveilig gedrag en cultuur op de werkvloer”. Dit [onveilig gedrag en de cultuur op de werkvloer] heeft onder andere geleid tot de trend in de sector om het gebruik van heftrucks te verminderen en zelfs het gebruik van heftrucks helemaal te stoppen, in de hoop een heftruckvrije werkplek te creëren.

In het verleden werkten heftrucks, logistieke systemen en werknemers nauw samen om goederen snel en efficiënt op te slaan en over te brengen. Echter, aangezien de veiligheidsincidenten, verwondingen en slachtoffers in verband met heftrucks blijft stijgen, hebben industrieën en klanten zich gewend tot fabrikanten, ingenieurs en logistieke experts om heftruckvrije werkplekken te creëren en te faciliteren. Maar als heftrucks in de toekomst verouderd raken, wie of wat zal dan het zware tillen doen? Hier zijn elektrotrekkers en het gebruik van AGV-technologie van belang.

Bij Movexx zetten we ons voortdurend in om innovatieve oplossingen aan te bieden die veiligere, slimmere en duurzame producten en werkplekken creëren. Sinds de dag dat we ons bedrijf begonnen, wisten we altijd al dat AGV-machines en elektrotrekkers grote voordelen zouden bieden aan onze klanten. Nu geloven we meer dan ooit dat onze elektrotrekkers de oplossing zijn voor veiligere, duurzame en efficiënte werkplekken, gezien de toenemende bezorgdheid over heftrucks op de werkvloer.

Veiligheid:
Volgens (UK) Health and Safety Executive inspecteur Jane Carroll, “hebben werkgevers een verantwoordelijkheid om te zorgen voor veilige werkmethoden en een veilige werkomgeving”. In de SZW-publicatie wordt het gebrek aan opleiding als oorzaak genoemd van dodelijk letsel door heftrucks. Om dit op te lossen, zorgen wij ervoor dat voordat een elektrotrekker van Movexx voet op uw terrein zet, een getrainde en gekwalificeerde dealer een (her)opleiding volgt. Wij doen dit om ervoor te zorgen dat uw dealer u kan helpen bij de managers, operators en anderen die met de elektrotrekker te maken kunnen krijgen. Ook doen we het om het team zich comfortabel en zelfverzekerd te laten voelen om uw nieuwe Movexx elektrotrekker zelfstandig te bedienen. Mocht u onderweg verdere hulp nodig hebben, dan staan onze after-sales service teams en lokale dealers tot uw dienst.

In de SWZ-publicatie staat ook dat 50% van de ongevallen met heftrucks te letsel aan de voet veroorzaakt. Onze oplossing voor dit probleem is onze AGV. Ten eerste zijn AGV voorzien van veiligheidssensoren om ze in staat te stellen met hoge precisie te werken. De sensoren en de interne software, die samen het ingebouwde veiligheidssysteem van de elektrotrekker vormen, voorkomen dat deze in beweging komt wanneer hij mensen, barrières of obstakels tegenkomt. De interne software van de elektrotrekker berekent vervolgens de veiligste en optimale route om de goederen af te leveren.

Ten tweede, aangezien onze elektrotrekkers goederen trekken, duwen, verplaatsen en licht optillen, is de kans kleiner dat ze leiden tot voetletsels die worden veroorzaakt door goederen die van grote hoogte vallen of door heftrucks die over de voeten van mensen rijden. Bovendien zijn onze AGV zo nauwkeurig als het gaat om het vervoer van goederen dat ze veilig kunnen navigeren over grote draaipunten die zelfs de meest ervaren heftruckchauffeurs zouden uitdagen. Zo wordt het risico van, aanrijdingen en schade aan mensen of producten voorkomen. Bovendien wordt efficiëntie en tegelijkertijd het aantal fouten en ongelukken verminderd.

Duurzaam:
Elektrotrekkers verbruiken minder energie, verbeteren de productiviteit en besparen meer tijd dan heftrucks. De fysieke en ecologische energie die nodig is om een heftruck (herhaaldelijk) te bedienen, is hoger dan die van een elektrotrekker, en dit heeft één belangrijke reden: elektrotrekkers kunnen meer containers in één enkele rit verplaatsen dan bijvoorbeeld een heftruck, die heen en weer moet reizen om dezelfde levering te voltooien. De fysieke belasting van de bestuurder van de heftruck is veel meer dan die van de bestuurder van de elektrotrekker.

Onze elektrotrekkers zijn ergonomisch, wat betekent dat ze efficiënt, comfortabel en in harmonie met uw lichaam werken. Geen overmatige fysieke belasting betekent dat bestuurders de elektrotrekker langer kunnen gebruiken zonder ernstige verwondingen zoals het Carpal Tunnel Syndroom, Tendinitis of lage rugpijn te ontwikkelen.

Bovendien zijn onze elektrotrekkers volledig elektrisch en worden geleverd met een verwisselbare accu, wat betekent dat u uw batterij kunt vervangen en opladen wanneer dat nodig is. Het werk kan dan binnen enkele seconden weer hervat worden. De oplaadbare AGM- of Lithium-batterij biedt meer vermogen voor een langere periode, dus zelfs als uw werknemers stilstaan, kunt u er zeker van zijn dat uw elektrotrekker of AGV door kan gaan met zijn werk.

In tegenstelling tot de gevaarlijke dieseldampen van heftrucks die ernstige gezondheidsrisico’s kunnen veroorzaken, stoten elektrotrekkers geen rook uit, wat beter is voor u en het milieu. Bovendien maakt het ergonomische ontwerp van de elektrotrekker het voor u veiliger en aangenamer op de lange termijn.

Het ergonomische en duurzame ontwerp van onze elektrotrekker vertaalt zich naar een hogere productiviteit. Door het gebruik van elektrotrekkers worden werknemers minder vatbaar voor letsel en wordt productieonderbreking drastisch verminderd.

Efficiënt:
Als een ervaren bedrijf met meer dan 13 jaar inzicht in de sector weten we dat onderhoud, reparaties en brandstofkosten het budget van een bedrijf kunnen beperken. Daarom streven we ernaar om maximale productiviteit te bereiken en verspilde moeite voor zowel onze producten als onze mensen tot een minimum te beperken. Simpel gezegd; efficiëntie zit in onze genen.

Onze efficiënte machines en mensen zijn in verschillende sectoren succesvol gebleken. Bijvoorbeeld bij het begeleiden van logistieke klanten die hun aanvoer proces voor materialen willen verbeteren. Zulke klanten maken gebruik van traditionele leveringssystemen die gebruik maken van heftrucks om goederen te verplaatsen. Dit proces vereist niet alleen meer mensen, maar het is ook niet ergonomisch en bevat ook geen LEAN-praktijken.

Onze oplossing voor dit probleem is een combinatie van elektrotrekkers en AGV’s. Onze elektrotrekkers en AGV’s kunnen in combinatie met heftrucks een veilige bufferzone (heftruck- en voetgangersvrije zone) tussen de voetgangerszone en het werkgebied waarin heftrucks rijden creëren. Door elektrotrekkers en AGV’s in het materiaalverplaatsingsproces op te nemen, kunnen magazijnen het arbeidsproces optimaliseren en de veiligheid en productiviteit op de werkplek verbeteren.

Ervoor zorgen dat u over de juiste assortimenten machines en opgeleid personeel beschikt, is een essentieel onderdeel van de naleving van de veiligheidsvoorschriften op de werkplek en het creëren van een omgeving die de competentie van werknemers en werkgevers versterkt. Als u geïnteresseerd bent om te zien welke rol onze elektrotrekkers of AGV’s spelen bij het voorkomen van ongelukken en schade op uw werkplek, neem dan gerust contact met ons op, of met een van onze vertrouwde dealers. U kunt ons contactformulier hier vinden: https://movexx.nl/contact/