De Do’s & Don’ts voor het reinigen van roestvrijstalen machines

mrt 26, 2020 | Blogs

Als het gaat om het nieuwe coronavirus, lijkt een goede hygiëne onze beste verdediging. U moet goed letten op zowel uw persoonlijke hygiëne als op de manier waarop u oppervlakken, gebruiksvoorwerpen, apparaten en materiaal reinigt.

Van het coronavirus wordt gezegd dat het, net als vele andere luchtwegvirussen, van de ene op de andere persoon wordt overgedragen via luchtdruppels die door de lucht zweven als een geïnfecteerde persoon hoest of niest. Deze druppels kunnen op je landen en je ziek maken, of ze kunnen op een oppervlak vallen en daar nog een tijd actief blijven. Hoewel de Centra voor Ziektebestrijding en Preventie nog steeds leren hoe het zich verspreidt, zeggen ze wel dat het aanraken van een oppervlak of object met het virus en vervolgens het aanraken van het eigen gezicht “niet wordt beschouwd als de voornaamste manier waarop het virus zich verspreidt”. Toch heeft de Wereldgezondheidsorganisatie benadrukt dat het wassen van alle contactoppervlakken en het reinigen en desinfecteren van vaak aangeraakte oppervlakken belangrijk is, omdat van het virus bekend is dat het leeft op oppervlakken zoals plastic, roestvrij staal en stof.

Maar de vraag die iedereen zich stelt is, hoe lang kan het virus overleven buiten het lichaam en op oppervlakten en materiaal? Het antwoord op deze vraag blijft onduidelijk, maar uit vooronderzoek blijkt dat het virus tot 72 uur kan leven op plastic en roestvrijstalen oppervlakten, en het overleeft van een paar uur tot negen dagen bij kamertemperatuur. Uit een studie van het Journal of Hospital Infection blijkt dat het virus blijft overleven op metalen, plastic en glazen oppervlakken.

Wij zijn geen medische experts; we delen gewoon onze kennis en ervaringen als het gaat om het reinigen van onze machines. Dus, met dat in gedachten, hier zijn onze do’s en don’ts bij het reinigen van uw roestvrijstalen Movexx elektrotrekkers.

Doen: Schoonmaken

 • Schakel het apparaat uit, trek de stekker uit het stopcontact en verwijder de afneembare elektrische onderdelen (d.w.z. de batterij).
 • Gebruik wegwerphandschoenen (latex of nitril).
 • Gebruik een reinigingsmiddel voor roestvrij staal naar keuze en veeg het af met een microvezeldoekje.
 • Gebruik warm water en zorg ervoor dat u droogt met een handdoek of microvezel om watervlekken te voorkomen.
 • Gebruik een mild alkalisch allesreinigingsmiddel en een vochtige doek en veeg het plastic handvat voorzichtig af.
 • Veeg altijd in de richting van de korrel om strepen te voorkomen.
 • Laat het apparaat na het afvegen aan de lucht drogen.
 • Reinig regelmatig om te voorkomen dat er zich harde, hardnekkige vlekken ophopen.

Doen: Desinfecteren

 • Gebruik een verdunde ontsmettingsoplossing op basis van alcohol of schoonmaakalcohol met ten minste 70% alcohol.
 • Als er reinigingsmiddelen met chloor worden gebruikt, moet het materiaal onmiddellijk worden afgespoeld en afgeveegd en gedroogd.

Niet doen: schoonmaken.

 • Vermijd schurende reinigingsmiddelen zoals schuursponsen of mechanische schuurmiddelen, omdat deze krassen kunnen maken op de apparatuur en de beschermlaag ervan kunnen beschadigen.
 • Vermijd alles wat chloride of zoutzuur bevat, want dat kan het oppervlak van uw apparatuur beschadigen en leiden tot roestvorming.
 • Vermijd het onderdompelen of volledig besproeien van de machine met water. Gebruik in plaats daarvan een beetje water met een doek.

Niet doen: Desinfecteren

 • Vermijd de verleiding om verschillende reinigingsmiddelen te mengen, want in sommige gevallen kunnen er giftige gassen ontstaan.

Als extra voorzorgsmaatregel wordt aanbevolen om handdoeken en doeken na het eenmalig reinigen van uw apparatuur weg te gooien. Kleed u om en was uw kleren als u thuiskomt van uw werk.

We willen graag een speciaal woord van dank richten tot leerkrachten, mensen in de zorg, winkelpersoneel, administratief personeel en alle onbezongen helden die onafgebroken werken tijdens de coronaviruspandemie.

Movexx zal gedurende deze tijd bereikbaar zijn. Hoewel sommige van onze medewerkers op afstand zullen werken, zijn we nog steeds in staat om u te helpen via onze reguliere communicatiekanalen.

Infographic over de do’s en dont’s voor het reinigen en schoonmaken van de machines